Şimşek, AB’ye “Gümrük Birliği Anlaşmasını güncelleme” çağrısı yaptı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avusturya’nın Salzburg kentinde düzenlenen “Yarının Avrupası: Zorluklarla Yüzleşmek ve Geleceği Şekillendirmek” konulu panelde konuştu.
Panele Singapur Devlet Bakanı Sinn Ann, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Başkanı Borge Brende ve Fransa Cumhurbaşkanı’nın Ukrayna’ya Yardım ve İnşaattan Sorumlu Özel Temsilcisi Pierre Heilbronn katıldı.
Şimşek, burada yaptığı konuşmada, son derece karmaşık ve parçalı bir dünya sisteminde yaşadığını belirterek, son 10 yılda her kıtada küresel krizlerin yaşandığına işaret etti. Şimşek, “Jeopolitik durgunluk dikkate alındığında, yaklaşan iklim krizi daha da zorlu süreçleri önümüze getiriyor.” sözünü kullandı.
Küresel gerilimlere işaret eden Şimşek, “Mevcut güç ile gelişmekte olan süper güç arasında büyük bir gerilim var. Yani artık çok kutuplu bir dünyayız.” söz konusu.
Şimşek, şöyle devam etti:
“Bugünün bağlamında Türkiye’nin Avrupa’nın dönüştürücü gücüne ihtiyacı olduğu kadar sizin (AB) de Türkiye’ye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorum. AB ve Türkiye küresel ortak değerlere sahip. Bu nedenle Türkiye, AB ile yakın ilişkiler içinde olmak istiyor. Türkiye, AB ile yakın ilişkiler içinde olmak istiyor. en güçlü NATO üyesi ve güvenilir bir ülke Türkiye, Batı’nın güvenliği için kritik öneme sahip olmaya devam ediyor. Bu nedenle, birçok alanda Avrupa Birliği’nin birçok gücünden yeşil bir modüle uzun vadeli bir güvenlikten güce geçiş olabiliriz. . O olduğunu biliyorum.”
Bakan Şimşek, Türkiye’nin geleneksel enerji sahaları ve yeşil enerji açısından önemli bir coğrafyada yer aldığına dikkat çekerek, “Türkiye, enerji arz güvenliğinde yine kilit ortak olmaya devam ediyor.” değerlendirmesini yaptı.
Gümrük Birliği Anlaşması genişletilebilir
“Üzerimize düşeni yapmak ve AB entegrasyon sürecini sağlamak istiyoruz.” Şimşek, Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinin hem Birlik hem de Türkiye için son derece faydalı olacağına inandığını söyledi.
Şimşek, AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması’nın yakın dönemde hizmet ve tarım ürünlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğine inandığını belirterek, şöyle devam etti: “Birkaç yıl önce Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin faydaları üzerine bir çalışma yapılmıştı. Sonuç olarak AB’ye büyük faydası olduğu ortaya çıktı” dedi.
“Türkiye’yi görmezden gelemezsiniz”
Türkiye’nin küresel tedarik zincirleri açısından değerli bir role sahip olduğunu vurgulayan Şimşek, “Küresel tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi konusuna baktığımızda Türkiye’nin en güçlü adaylardan biri olduğu açıktır.” terimini kullandı.
Türkiye’nin AB üyelik sürecinin 1963’ten bu yana devam ettiğini hatırlatan Şimşek, şunları kaydetti:
“Eğer Avrupa daha uygun bir pozisyon almak istiyorsa, Avrupalı liderlerin bahsettiği gibi küresel meselelerde daha iyi bir oyuncu olmak istiyorsa, Türkiye büyüklüğünde bir ülkeyi göz ardı edemezsiniz. Bence Türkiye (AB için) bir maliyet olabilir. ve Avrupa’nın daha büyük bir ekonomik güç merkezi olmasına yardımcı olabilir. Türkiye’nin Orta Asya’da çok güçlü bir geçmişi var ve bence biz güçlü bir yumuşak gücüz. Şimdi Afrika ile çok güçlü bir şekilde ilgileniyoruz.”